READNEWS

Преборете косопада с Phyto!

04 Април 2017

Косопадът е проблем, с който почти всеки човек се сблъсква на определен етап от живота си. Косата е основен фактор за нашето самочувствие, а това прави грижите за нея от първостепенно значение. Есента и пролетта са сезоните, в които проблемите с косопада се  усещат най-силно, за това, нека погледнем отблизо какво представлява косопада и как да се преборим с него.

ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ НА КОСАТА

Продължителността на живота на един косъм е средно между 2 и 6 години.  Косменият фоликул е жив и динамичен орган, който се развива в различни цикли през цялото си съществуване. Жизненият цикъл на косата преминава през три последователни фази:
 1. Фаза на растеж, наречена още анагенна фаза, по време на която матриксните клетки се делят интензивно като по този начин изграждат косъма и епителната обвивка. По време на тази фаза косата пораства с 1 - 1.5 см на месец. Тази фаза продължава обикновено около 2 до 6 години (средно 3 години).
 2. Преходна фаза, която още се нарича катагенна фаза, по време на която клетъчното делене спира и косменият фоликул се придвижва нагоре към повърхността. Космената луковица се кератинизира. Тази фаза продължава приблизително 3 седмици.
 3. Фаза на покой, наречена още телогенна фаза, която предхожда фазата на елиминация. Коъмът в тази фаза е постепенно избутан от заместващия косъм. Тази фаза продължава приблизително 3 месеца. В тази фаза космената луковица подновява активността си. Новият косъм замества елиминирния косъм на същото място и преминава през същия цикъл на развитие. 
Съотношението на главата обикновено е 85% анагенна коса и 15% телогенна. Плътността и обемът на косата зависят от продължителността и броя на циклите.  Космената луковица е генетично програмирана да премине през 20 до 25 цикъла.
Примери за цикли на косата:
 • ДЪЛЪГ ЦИКЪЛ: 25 цикъла x6 години = 150 години ➡ плътна коса през целия живот
 • СРЕДЕН ЦИКЪЛ: 25 цикъла x2 години = 50 години ➡ начало на косопад
 • КЪС ЦИКЪЛ : 25 цикъла x 15 месеца = 31 години ➡ ранен косопад и плешивост
Множество фактори влияят върху циклите на косата:
 • Генетични фактори
 • Хормонални фактори
 • Хранене
 • Физиологични и физически фактори
   
ВИДОВЕ КОСОПАД
 
Падането на 50 до 100 косъма на ден е нормално.  Бройка, надвишаваща тази, се определя като “оредяваща коса”. Има два вида алопеция (косопад):
 • Андрогеният или косопадът от мъжки тип е програмиран така, че да бъде постоянен.  Това е хроничен тип оредяване на косата, което става видимо първоначално с оголване на слепоочията, след което  продължава нагоре към върха на главата, докато остане коса само около ушите и в долната част на темето. При хора, страдащи от този тип алопеция,  анагенната фаза е по-кратка, резултатът от което е преждевременно намаляване на косата. Характеризира се с намаляване на космения диаметър и увеличаване процента на  много фина коса. Освен това, забавянето между падането на косата и растежа на новата коса става по-голямо.
  Този вид алопеция засяга  по-често мъже (30%  от 30-годишните, 40% от 40-годишните и 85% от 65-годишните мъже), въпреки че малък процент от жените също могат да бъдат засегнати.
 • Реактивният косопад е временен и се проявява чрез намаляване обема на косата. Може да продължи няколко месеца.
  Този вид алопеция засяга главно жените.
 
ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАДА
 
 • Косопадът при мъжете е генетично програмиран. Той е резултат от  влиянието  на ензим (5-a редуктаза), който влияе върху тестостерона.  Този тип косопад също зависи от средата, обкръжаваща космената луковица, и особено наличието на капиляри и съединителна тъкан. Тяхното състояние се влошава с възрастта, което води до неблагоприятно развитие на космената луковица.
 • Косопадът при жените може да бъде предизвикан от външни и вътрешни фактори: начин на живот (стрес, замърсяване, диети), хормонални промени , биологичен часовник (сезонни промени, стареене), употреба на неподходящи продукти, прием на лекарства...
И в двата случая е необходимо да се положи грижа за:
-  около-луковичната зона (пречистване с помощта на етерични масла, релаксиране и успокояване на кожата),
- стимулиране на фоликулите.
 
Phyto предлага богата гама от ботанически активни съставки с изключителна ефективност, които работят върху около-луковичната зона и фоликулите.
Програмата против косопад трябва да включва най-малко специален шампоан, третиращ серум и хранителна добавка.

Други статии

Kератин-иновация в грижата за изтощена коса!
Страдате от косопад? Има решение за вас!

PHYTOLOGIST 15
КОМПЛЕКСНА ТЕРАПИЯ ПРОТИВ КОСОПАД. 

 

Всички типове коса

Единствената терапия, която въздейства едновременно върху 15 биологични фактора, които влияят на косопада и растежа на косата.

Серумът третира всички типове косопад и е подходящ за приложение от жени и мъже.

Към PHYTOLOGIST 15, Комплексна терапия против косопад